Tatildeyken Bitkilerinizi Nasıl Canlı Tutabilirsiniz?
Bitki ebeveyni olmanın getirdiği bazı sorumluluklar vardır. Örneğin tatile gittiğiniz zaman evdeki bitkileriniz hem susuz hem de bakımsız kalırlar. Tatile ya da yazlığa giderken, döndüğünüzde evinizdeki bitkileri mutlu ve sağlıklı bulmak için neler yapacağınızı biliyor musunuz? Bitkilerinizi mutlu ve sağlıklı tutmak için gerekli olan ipuçlarını, Greenlium olarak sizler için derledik. Tatildeyken Bitkilerinizi Nasıl Canlı Tutabilirsiniz?
1. IŞIK VE SICAKLIK AYARI
Bitkiniz ne kadar fazla güneş ışığı alırsa, zamanla o kadar çok susar. Bunun birkaç nedeni vardır, en büyük nedeni, bitkilerin terleme adı verilen bir süreçte en fazla suyu kullanmasıdır ve terleme hızı bitkinin aldığı güneş ışığı miktarına bağlıdır ve onunla birlikte artar.
Böylece bitkiniz ne kadar doğal ışık alırsa o kadar fazla suya ihtiyaç duyacaktır. Bir süreliğine uzak kalacağınız ev veya ofisinizdeki bitkilerin solmasını engellemek için, onları doğal ışık kaynaklarından biraz daha uzağa taşıyabilirsiniz. Bitkilerinizi odanın ortasına yerleştirin, böylece pencerelerden gelen ısı ve ışık onları her zamanki gibi hızlı kurutmayacaktır. Güneş ışığı seven bitkiler olsa bile, ideal ışık isteğinden daha düşük ışıkta bir veya iki hafta yaşayabilirler. Geri döndüğünüzde, bitkilerinizi normal yerlerine geri taşıyabilirsiniz.
İster evde ister uzakta olun, asla bir ev bitkisinin üzerinde veya yakınında klima çalıştırmayın. Bir klima, çoğu tropik bitkinin özlem duyduğu ısı ve nemi yok eder.
2. BİTKİ BAKIMI VE SULAMA
Tatildeyken Bitkilerinizi Nasıl Canlı Tutabilirsiniz? Bir hafta veya daha kısa bir süreliğine uzakta olmayı planlıyorsanız, ayrılmadan önce bitkilerinizi iyice sulamak yeterli olacaktır. Ev bitkileri yalnızca dinlenmiş su ile sulanmalıdır. Sulama işleminden sonra saksılarda bulunan fazla su boşaltılmalıdır; böylece saksı toprağı nemli olur, ancak bitkileriniz haşereleri çekebilecek veya kök çürümesine yol açabilecek bir su tabağında oturmaz. Bunun yalnızca haftada bir veya daha fazla sulanması gereken bitkiler için gerekli olduğunu unutmayın. Kaktüs, Paşa Kılıcı, Drasena türleri gibi kuraklığa dayanıklı ev bitkileriniz, susuz bir veya iki hafta boyunca sağlıklı kalacaktır.
Bitkilerinizden ayrılmadan önce onları tatile hazırlamanın birkaç yolu var. Yolculuğunuzun uzunluğuna ve bitki çeşitliliğine bağlı olarak aşağıdaki ipuçlarından sizin için uygun olanı deneyebilirsiniz.
1. Toprak nemi koruma:
Kuru toprağı iyice ıslatmadan önce, nemi tutmaya yardımcı olmak için bitki toprağının üstüne lav taşı, küçük taneli çakıl taşı veya nemli bir gazete koyabilirsiniz. Bu, toprağın daha uzun süre nemli kalmasına yardımcı olacaktır.
2. Sera oluşturma:
Bitkinizi iyice sulayın ve ardından bitki gövdesinin altına kadar uzanan şeffaf bir örtü ile üstünü örtün ve derme çatma bir sera oluşturun. Bol hava sirkülasyonu sağlamak için kullandığınız materyale delikler açın. Örtüyü yapraklardan uzak tutmak için çubuklar kullanın. Oluşturduğunuz seranın hiçbir yaprağa dokunmadığından emin olun.
3. Çakıl tepsisi:
Tepsiye biraz çakıl koyup, taşları geçmeyecek şekilde su eklemeli ve bitkilerinizi bu çakılların üzerine oturtmalısınız. Çakıl taşları bitkiyi su üstünde tutar ve böylece bitkinin kökleri sürekli suda kalmaz. Tepsideki su buharlaştıkça da havadaki nem oranı artacaktır.
Bitkilerin nem ihtiyacı hakkında daha fazlası için, ilişkili yazımızı okuyabilirsiniz:
Bitkiler İçin Nemin Önemi
4. Doğru konumlandırma:
Eğrelti otları, deve tabanı, hava bitkileri gibi nemi seven bitkilerinizi banyonuza (biraz doğal ışık alan bir pencereniz olması koşuluyla) veya başka bir küçük odaya taşıyın ve bunları gruplandırın. Oda ne kadar küçük olursa, bitkilerinizin nemi muhafaza etmesi o kadar kolay olur.
5. Pet şişe ile otomatik sulama sistemi:
– İlk olarak pet şişenin kapağına çok sayıda delik açın ve saksı toprağına saplayın. Deliklerin, suyun zamanla yavaşça serbest bırakılacağı kadar küçük olduğundan emin olun. Daha sonra, hortumun bir ucunu şişeye, diğer ucunu ise su kovasının içine daldırın. (su kovasının boyutunu ne kadar süre uzakta olacağınıza göre seçin) Bitkiniz ihtiyaç duyduğu suyu siz yokken hortum aracılığıyla su kovasından çekecektir.
6. Bir arkadaşını ara:
Uzun bir süre bitkilerinizden uzakta olacaksanız, arkadaşlarınızın tekliflerinden yararlan. Bitkilerinizin ihtiyaç duyduğu periyodik bakım talimatlarını eksiksiz bir şekilde arkadaşına ilet.
3. GÜBRELEME
Ev bitkilerinizde ara sıra gübre kullanıyorsanız, seyahatinizden dönene kadar gübreleme işlemine devam etmeyin. Ayrılmadan önceki haftalarda bitkilerinize besin vermeyi kesin. Siz yokken bitkilerinizin mümkün olduğunca yavaş büyümesini istemelisiniz, bu da onların enerji ve su tasarrufu yapmalarına yardımcı olacaktır.
4. BİTKİ BUDAMA
Ölü, ölmekte olan veya sağlıksız görünen yaprakları budamaya ek olarak, sağlıklı kalmak için genellikle daha sık sulama gerektiren tomurcukları ve çiçekleri budayabilirsiniz.
Tatildeyken Bitkilerinizi Nasıl Canlı Tutabilirsiniz? Yukarıdaki ipuçları çoğunlukla tropikal ev bitkileri için geçerlidir. Sukulentler, Zamia ve Paşa Kılıcı gibi kuraklığa dayanıklı bitkiler söz konusu olduğunda, özellikle doğrudan ışık almayan bir yere yerleştirilirlerse, bir aydan fazla sulanmayabilirler. Hevesli bir gezginseniz, kuraklığa dayanıklı bitkiler tam size göre.
Bitkileriniz ile ilgili sorunuz veya endişeniz mi var? Endişelenmeyin, Greenlium olarak size yardım etmek için buradayız! Sorunuz ne olursa olsun veya ne tür bir bitkiniz olursa olsun, sorularınızı yanıtlamak ve olabileceğiniz en iyi bitki ebeveyni olmanız için bilgilerimizi sizinle paylaşıyor olacağız.
Sosyal medya sayfalarımızı takip ederek, indirimler ve kampanyalarımızdan haberdar olun.