Starliçe Bakımı Nasıl Yapılır?
Starliçe Bakımı Nasıl Yapılır?
Starliçe
Strelitziaceae familyasından, Güney Afrika’ya özgü, tropikal ve herdemyeşil bir tür olan Starliçe, çoğu kişi tarafından muz ağacına (Musaceae) benzetilmektedir. Turuncu, turna gagasına benzeyen çiçeklerinden dolayı ‘turna gagası’ adını almıştır. Bakımı oldukça kolaydır. İç mekanlarda başarılı bir şekilde gelişmesinin püf noktası, biraz doğrudan güneş, düzenli sulama, yüksek nem ve parlak ışık sağlamaktır. Starliçe bakımının nasıl yapıldığını öğrenmek için, aşağıdaki adımları okuyarak, sağlıklı bir Starliçe yetiştirebilirsiniz.
- Starliçe Sıcaklık İsteği: Sıcak iklim seven Starliçe, soğuk hava ve donlara karşı dayanamaz. 13ºC ye kadar düşük sıcaklıkları tolere edebilir. Ancak sağlıklı gelişim gösterebilmesi için, sıcaklığın ortalama 21ºC – 32ºC arasında olması gerekir. Bol güneş ışıklı alanlarda veya yarı gölgelerde konumlandırılabilir. Aksi halde Starliçe yapraklarının canlılığı gidecek, bitkide hastalıklar oluşmaya başlayacaktır.
- Starliçe Işık İsteği: Bol güneşli yerleri seven Starliçe, direkt güneş ışığı seven nadir iç mekan bitkilerinden biridir. Sabah ve akşam saatlerinde doğrudan güneş ışığı alan yerlerde konumlandırılabilir. Ancak, direkt öğle güneşinin kavurucu sıcağından korunması gerekmektedir. Aksi halde Starliçenin yapraklarında yanıklar meydana gelir.
- Starliçe Su İsteği: Yaz aylarında düzenli sulama yapılarak Starliçenin toprağını daima nemli tutmak gerekir. Starliçe bakımında dikkat edilmesi gereken nokta, fazla sulama yaparak, köklerin su ile boğulmamasıdır. Sonbahar ve kış aylarında ise sulama aralarında toprağın kurumasına izin verilmelidir. Sulama sonrası Starliçenin saksı altındaki kapta su kalmamasına dikkat edilmelidir. Starliçenin yaprağı ne kadar fazla ise su ihtiyacı da o kadar fazla olacaktır.
- Starliçe Nem İsteği: Starliçe bakımındaki en önemli noktalardan biri nemdir. Çünkü Starliçe, yüksek nem düzeyi sever. Özellikle yapay ısıtmaların kullanıldığı kış aylarında ortam nemini artırarak kuru olan ortam havasını dengelemek için yapraklarına su püskürtmek, Starliçenin gelişimi açısından iyi olacaktır.
- Starliçe Toprak Özellikleri: Starliçe’nin kökerinin iyi gelişebilmesi için, iyi drene edilebilen, zengin bir toprak karışımı hazırlanmalıdır. Torfun içine perlit, ponza taşı ve zeolit karıştırılarak, besin açısından zengin, geçirgen bir toprak karışımı elde edilebilir. (Ponza taşı, zeolit gibi besin maddelerinin boyutları saksı boyutuna göre seçilmelidir. Küçük taş parçası daha küçük saksılar için uygundur.)
- Starliçe Besin Takviyesi: İlkbahar ayından itibaren suda çözünebilen sıvı gübre takviyesi yapılabilir. 15 günde 1 sulama suyuna karıştırılarak uygulanmalıdır. Yaz sonuna kadar bu işleme devam edebilirsiniz.
- Starliçe Saksı Değiştirme: Starliçenin kökleri ilkbahar ayının başlangıcında kontrol edilir ve eğer kökler sıkışıksa yeni bir saksıya geçirmenin zamanı gelmiş demektir. Kendi saksısının, en fazla 1 veya 2 numara büyüğüne dikilmelidir.
Greenlium sitesi olarak bir çok canlı çiçek ürünlerimiz ile sizlere hizmet sağlamaktayız. Sitemizdeki ürünleri incelemek için lütfen ÜRÜNLER kısmından inceleyebilirsiniz.
Sosyal medya sayfalarımızı takip ederek, indirimler ve kampanyalarımızdan haberdar olun.