Kurdele Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Ad: Kurdele çiçeği, Örümcek Bitkisi
Latince Adı: Chlorophytum comosum
Köken: Güney Afrika
Maksimum Boy: 60 cm
Kurdele çiçeği; beyaz çizgili, uzun ve ince yaprakları örümcek gibi sarkarak, saksının kenarına dökülür ve uzun sap üzerinde yıldız şeklinde beyaz çiçekler açar. Kurdele Çiçeği, bakımı kolay ve hızlı büyüyen güzel bir iç mekan bitkisidir. Bu sebeple, yeni bitki ebeveyni olacaklar için harika bir seçimdir. Eğer gerçekten Monstera ebeveyni olmak istiyorsanız, yaşam alanlarınızda bitkinize yeterli alanı ayırmakta bonkör davranmalısınız. Deve Tabanı yani Monstera, doğal habitatında yani yağmur ormanlarında, ağaçlara ve diğer bitkilere tırmanarak çok yükseklere kadar büyüyebilir. Deve tabanının dikine büyümesi için yosun bitki destek çubuklarından faydalanabilirsiniz. Eğer dikine değil de enine gelişiyorsa, bitkiye form kazandırmak adına bir veya iki sürgünü kesebilir ve şeffaf bir cam vazoda köklendirerek yeni bir bitki elde edebilirsiniz. Kurdele çiçeğini daha sağlıklı yetiştirebilmeniz için Greenlium olarak bitki bakım ipuçlarını sizler için hazırladık.
Kurdele Çiçeği Hakkında Genel Bilgiler
Bakımı oldukça kolay olan Kurdeleler, mükemmel olmayan koşulları tolere ederek, hayatta kalabilirler. İyi drene edilmiş toprak, parlak ve dolaylı ışık koşulları sağlandığı zamansa, sağlıklı ve hızlı büyürler. Özellikle büyüme döneminde yani ilkbahar ve yaz aylarında düzenli sulanmayı severler. Ancak, aşırı sulamadan kaçınılmalıdır, aksi halde kök çürümesi meydana gelebilir. Bu nedenle de sulamalar arasında Kurdele Çiçeği toprağının biraz kurumasına izin verilmelidir.
Kurdele Çiçeğinin en güzel ve değerli özelliklerinden biri; bulunduğu ortamın havasını temizlemesidir. NASA tarafından yapılan çalışmalarda, Kurdele Çiçeği potansiyel olarak kansere neden olan kimyasal formaldehitin yaklaşık% 90’ını havadan uzaklaştırdığını gösterdi. Formaldehit yapıştırıcılar, harç ve dolgu maddeleri gibi yaygın ev ürünlerinde bulunduğundan, bu bitkilerden birini özellikle mutfağınızda ve banyolarınızda bulundurmak iyi bir fikir olacaktır.
İlkbaharda aylarında, Kurdele bitkisi çiçeklenmeye başlar. Çiçekler döküldükten sonra yeni Kurdele bitkisi oluşmaya başlar. Yeterince enerjiye sahip ve sağlıklı, olgun bitkiler yeni bebekler vermeye başlayacaktır.Kurdele Çiçekleri suda veya toprakta köklenebilir, ancak genellikle toprağa ekildiğinde daha sağlıklı sonuçlar vererek, güçlü bir kök sistemi oluşturur.
Kullanım yeri:
Kurdele Çiçeği için yaprakların ve gövdelerin serbestçe büyümesini sağlayan asılı bir sepet en çok tercih edilen kullanım şeklidir. Raf veya masaya da yerleştirebilirsiniz ancak, yapraklarının
ezilmemesine dikkat etmelisiniz. Genç ve küçük olduklarında her yerde kolayca gelişebilirler, fakat direkt güneş ışığından uzak olmaları gerekir, aksi halde yaprakları yanmalar meydana gelir.
Büyüme Hızı:
Kurdele Çiçeği minimum dikkatle bile hayatta kalabilen bir bitkidir ve düşük sıcaklıkları tolere edebilir. Aynı zamanda hava akımlarına karşı duyarlı oldukları için bu tarz ortamlarda bulundurulmamalıdırlar. Bu nedenle herkes tarafından kolaylıkla yetiştirilebilir. Fakat bakımı iyi yapıldığı takdirde çok daha iyi görünürler.
Evcil Hayvanlar İçin Zararlılık Durumu:
Kurdele Çiçeği; kediler, köpekler veya atların yutması halinde hafif derecede zehir teşkil etmez.
Kurdele Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Bakımı oldukça kolay olan Kurdeleler, mükemmel olmayan koşulları tolere ederek, hayatta kalabilirler. İyi drene edilmiş toprak, parlak ve dolaylı ışık koşulları sağlandığı zamansa, sağlıklı ve hızlı büyürler. Özellikle büyüme döneminde yani ilkbahar ve yaz aylarında düzenli sulanmayı severler. Ancak, aşırı sulamadan kaçınılmalıdır, aksi halde kök çürümesi meydana gelebilir. Bakımı için gerekli olan ortam koşullarına birlikte göz atalım.
SICAKLIK
Ortalama oda sıcaklıkları 15°C – 24°C arasındadır. 7°C den düşük sıcaklıklarda yaşayamazlar.
Kurdele Işık İsteği: Direkt güneş ışığı almayan oldukça aydınlık bir oda tercih edilmelidir. Doğrudan güneş ışığı yaprakaları yakabilir.
SU
İlkbahar ve yaz ayları boyunca bol su severler bu nedenle düzenli sulanmalıdırlar. Ancak Kurdele Çiçeği hafif nemli ancak ıslak olmayan toprakları sever. Aşırı sulama kök çürümesine neden olabilir ve nihayetinde bitkiyi öldürebilir. Bu bitkiler sudaki florür ve klora karşı duyarlıdır ve bu da yaprak uçlarını kahverengileştirebilir. Kış aylarında ise sulama sıklığı azaltılmalıdır.
NEM
Çok fazla sıcak hava, Kurdele Çiçeğinin yapraklarını olumsuz etkileyeceği için özellikle yaz aylarında yapraklarına su püskürtmek bitki için faydalı olacaktır.
TOPRAK
Köklerin fazla suya maruz kalmasını önlemek için iyi drenajlı havalandırılmış bir saksı toprağı kullanılması yeterlidir. Oldukça nötr bir toprak pH’ını tercih ederler, ancak hafif asidik ila hafif alkali toprağı tolere edebilirler. Topraktaki yüksek miktarda tuz, yaprak uçlarının kahverengiye dönmesine neden olabilir.
BESİN TAKVİYESİ
İlkbahar ve yaz aylarında, 10 günde 1 kez olmak üzere, seyreltilmiş sıvı gübre kullanılmalıdır.Çok fazla gübre kahverengi yaprak uçlarına neden olabileceği gibi, çok az gübre ise zayıf büyümesine neden olur. Büyüme mevsimi boyunca etiket talimatlarını izleyerek sıvı besin kullanabilirsiniz. Bitkinizin büyümesine bağlı olarak miktarı düzenleyebilirsiniz.
SAKSI DEĞİŞİMİ
Kurdele Çiçeğinin köklerinin drenaj deliklerinden çıktığı zaman, saksı değiştirme işlemi yapılması gerekmektedir. Kurdele Çiçeği saksı değişimi için en uygun zaman ilkbahar aylarıdır. Değiştirmek istenilen saksının en fazla bir numara büyüğüne dikilmelidir.
Kurdele Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Suda Çoğaltma
Bu yöntem ile kurdele çiçeğinin saksıya ekildikten sonra daha hızlı büyümesini sağlar. Köklerin gelişmesini izleyerek kendi içinde çok güzel bir dekor yaratabilir. Aşağıdaki adımları izleyerek kurdele çiçeğini suda çoğaltabilirsiniz:
- Cam bir kaba su doldurun. Bu su dinlenmiş, klorsuz, oda sıcaklığında olmalıdır. Budama makasınızı alkol ile dezenfekte edebilirsiniz.
- Ana bitkiden çıkan genç sürgünü dikkatlice ayırın.
- Kestiğiniz kısmı su dolu kaba yerleştirin. Burada yaprakların suya değmemesine dikkat etmelisiniz.
- Kabı direkt güneş ışığı almayan aydınlık bir alanda konumlandırın. Bir süre sonra köklerin gelişmeye başladığını göreceksiniz. Köklerin oksijensiz kalmaması için suyu 10 günde 1 değiştirmelisiniz. Bitki kökleri 4-5 cn uzunluğuna geldiğinde yeni saksıya dikebilirsiniz.
Saksıda Çoğaltma
Bu yöntem daha kolaydır, ama aynı zamanda kök oluşturmak en çok zaman alan yöntemdir. Köklendirme hormonu kullanmak süreci hızlandırabilir ancak buna gerek yoktur.
Ana bitkiden alacağınız sürgünü yeni saksıya yerleştirin. Bu yöntemle köklenme daha uzun sürer ve köklerin ne zaman geliştiğini görmezsiniz. Fakat, kökler başlangıçtan itibaren daha güçlü gelişir. Aşağıdaki adımları izleyerek Kurdele Çiçeğinizi çoğaltabilirsiniz:
- Budama makasınızı alkol ile dezenfekte edin.
- Ana bitkiden, yavru sürgünü dikkatlice ayırın.
- Küçük bir saksıya toprak karışımını hazırlayıp, ayırdığınız bitkiyi bu saksıya dikin. Toprağı biraz nemlendirin ancak asla tamamen ıslatmayın.
Kurdele Çiçeği Olası Problemler
Kurdele Çiçeği yapraklarının kahverengileşmesi endişelenilecek bir durum değildir. Yaprak uçlarının kahverengileşmesi oldukça normaldir ve bitkiye zarar vermez. Bunun sebebi, genellikle suda bulunan ve toprakta tuz birikmesine neden olan florürdür. Bitkilerdeki fazla tuzları temizlemek için periyodik olarak sulamak gerekir. Suyun dışarı aktığına dikkat edilmesi gerekir.
Bitkilerle ilgili herhangi bir sorun olursa biz buradayız. Bizimle iletişime geçebilirsin!
Greenlium sitesi olarak bir çok canlı çiçek ile sizlere hizmet sağlamaktayız. Sitemizdeki ürünleri incelemek için lütfen ÜRÜNLER kısmından inceleyebilirsiniz.
Sosyal medya sayfalarımızı takip ederek, indirimler ve kampanyalarımızdan haberdar olun.