Keman yapraklı kauçuk bakımı nasıl yapılır?
Keman yapraklı kauçuk, Ficus lyrata
Ficus lyrata, gösterişli ve geniş yapraklara sahip oldukça popüler bir iç mekan bitkisidir. Afrika’nın tropikal bölgelerine özgü olduğu için, sıcak ve nemli ortamlarda gelişimi oldukça hızlıdır.
Ad: Keman Yapraklı Kauçuk, Pandora Kauçuğu
Latince adı: Ficus Lyrata
Köken: Batı Afrika
Maksimum Boy: 3 metre uzunluğa ulaşabilir.
Keman yapraklı kauçuk hakkında
Son yılların popüler iç mekan bitkilerinden biri olan Kauçuk türünü, daha sağlıklı yetiştirebilmeniz için Greenlium olarak bitki bakım ipuçlarını sizler için hazırladık.
Sıcaklık
Ortalama sıcaklık isteği 15-24°C arasındadır. 12°C den düşük sıcaklıklardan korunması gerekir.
Işık
Direkt güneş ışığı almayan, parlak ışıklı bir ortam tercih edilmelidir. Aynı zamanda az miktarda sabah güneşi de Keman Yapraklı Kauçuk gelişimi için faydalıdır.
Su
Keman yapraklı kauçuk ağaç formlu bir bitkidir ve kök sistemi gelişmiştir. Sulama işlemi toprağın tamamının kurumasına izin verilmeden, sadece üst toprak kurumaya başladığında yapılmalıdır. Kış aylarında sulama miktarı azaltılmalı, çünkü aşırı sulama sebebiyle kök çürümesi meydana gelebilir. Kauçuğun yaprakları, nemli bir bez ile silindiği zaman, hem tozu temizlenmiş olacak hem de bitki rahat nefes alacaktır.
Nem
Keman Yapraklı Kauçuk yüksek nem düzeyi sever. Bu nedenle sabah ve akşam günde 2 kez yapraklarına su püskürtmek gerekir.
Toprak
Köklerin fazla suya maruz kalmasını önlemek için iyi drenajlı saksı toprağı ve bunun yanı sıra perlit kullanılmalıdır.
Büyüme hızı
Yüksek ışıklı ortama sahip, nem seviyesi yüksek olan her yerde iyi gelişir. 3-4 yıllık büyümeden sonra ağaç olmaya başlayan Keman Yapraklı Kauçuk bitkisi, tam olgunluğa ulaşması 10-15 yıl sürer.
Saksı değişimi
Keman Yapraklı Kauçuk, genç iken saksı değiştirme işlemi her ilkbahar döneminde yapılmalı ve değiştirmek istenilen saksının en fazla bir numara büyüğüne dikilmelidir. Olgunlaştıktan sonra her yıl sadece üst toprağı değiştirmek yeterli olacaktır.
Budama
Keman Yapraklı Kauçuk bitkisinin yapraklarında problem görülmeye başlandığında yaprakları kesmek gerekir. Bu bitkide üst budama yani üst yapraklardan başlanarak budama yapılmalıdır.
Evcil hayvanlar için toksik
Keman Yapraklı Kauçuk; kediler, köpekler veya atların yutması halinde zehir teşkil eder.
Kullanım yeri
Kapalı alanlarda yetiştirilen, Batı Afrika’ya özgü Keman Yapraklı Kauçuk, farklı boyutlarda yapraklara sahiptir. Yüksek ışık koşullarının sağlandığı her yerde iyi yetişen Keman Yapraklı Kauçuk, kış bahçelerinde de rahatlıkla gelişebilir. Bunların dışında çevresel değişikliklere karşı hassas olan keman yapraklı kauçuğun yeni evine alışması biraz zaman alacaktır. Aynı zamanda karşılama alanı olan koridorlarda, kapı ve şömine gibi odak noktası ve özelliği olan alanların yakınlarında konumlandırılması harika bir etki yaratacaktır.
Besin takviyesi
Keman Yapraklı Kauçuk bitkisinin diğer kauçuk ağaçlarında olduğu gibi gübre ihtiyacı yoktur. İlkbahar ve yaz aylarında bitkiye ayda bir kez seyreltilmiş sıvı gübre takviyesi yapılması yeterlidir.
Bitkilerle ilgili herhangi bir sorun olursa biz buradayız. Bizimle iletişime geçebilirsin!