Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılır?
Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılır?
Tüm kaktüsler ‘Cactaceae’ ailesinin üyeleridir ve binlerce kaktüs türü vardır. Ev bitkisi olarak yetiştirilen iki büyük kaktüs grubu; çöl kaktüsleri ve orman kaktüsleridir. Her ikisi de oldukça popüler ve tanıdıktır. Bu kaktüsler nispeten az bakımla iç mekanlarda sağlıklı büyüyebilir.
Çöl kaktüsleri daha “geleneksel” kaktüslerdir, genellikle dikenlerle veya kıllarla kaplıdır. Orman kaktüsleri ise, ılıman ormanlardan tropikal ve subtropikal bölgelere kadar değişen ağaçlık alanlarda yetişir. En çok bilinen orman kaktüsleri Yılbaşı kaktüsü olabilir. Hem çöl hem de orman kaktüsleri kadar güzel çiçeklere sahiptir, ancak çok farklı yetiştirme alışkanlıklarına sahiptirler.
Çöl kaktüslerinin eşsiz bir güzelliği vardır ve çöl kaktüslerinin bazıları bitkiler alemindeki en güzel çiçeklere sahiptir. İç mekanlarda çöl kaktüsleri yetiştirmek zor değildir. Başarılı bir bahçecilik, bazı oldukça basit kurallara bağlı kalmayı gerektirir. Çoğunlukla, büyümelerini yöneten kurallar aynıdır. Bazı kaktüs türleri, ekiminden üç veya dört yıl sonra çiçek açacaktır. Bazıları da hiç çiçek açmayabilir.
Orman kaktüsleri, dünyanın tropikal ve subtropikal bölgelerinde yetişir. Genellikle tırmanan veya ağaçlara yapışan epifitik bitkilerdir. Bunların arasında en ünlüsü, Brezilya’ya özgü olan Noel kaktüsüdür. Bugün Noel kaktüsleri kırmızı, pembe, mor ve hatta sarı çiçeklerle mevcuttur. Genellikle asılı halde konumlandırılır.
Özellikle kışın sağlıklı çöl kaktüsleri için güçlü ışık gereklidir. Bazı türler, daha önce sertleşmemişlerse, doğrudan yaz güneşinde kavrulabilir. Orman kaktüsleri parlak güneş ışığını sever. Yaz aylarında dışarıda konumlandırılmalıdır.
Toprak
Kaktüsler, hızlı drene olan kumlu bir toprak tercih eder. Toprağınızın drenajını artırmak için perlit, ponza gibi inorganik maddeler kullanabilirsiniz. Hava boşluklu bir toprak her zaman daha sağlıklıdır. Kaktüsler yavaş büyüyen bitkilerdir ve nadiren saksı değişimine ihtiyaç duyarlar. Ayrıca, pek çok kaktüs türünün, hafifçe göz ardı edildiğinde daha iyi çiçek açacağı unutulmamalıdır.
İlkbahar ve yaz aylarında, çöl kaktüsünüz aktif olarak büyüyüp çiçek açarken, toprak kurumaya başladığında sulama yapılmalıdır. Bu sulamalar sırasında bitkinin iyice sulandığından emin olmak gerekir. Kış dinlenme döneminde, sulamayı neredeyse kesmemiz gerekir. Sadece kaktüs, büzülmeye başlarsa su verilmelidir. Çöl kaktüsleriyle ilgili en yaygın hata, kışın aşırı sulanmalarıdır ve bu, kaktüsün tabanında veya uçlarında çürümeye neden olur. Çürük ilerlediyse, yeni bitkileri kesimlerden başlatmak veya tüm bitkiyi atmak gerekebilir.
Orman kaktüsünüzü yaz aylarında ve tomurcukların ortaya çıkmaya başladığı normal bir ev bitkisi gibi sulayın. Dinlenme döneminde, sadece toprak dokunulamayacak kadar kuru olduğunda sulamak gereklidir. Genel olarak bitkiler dinlenme dönemindeyken, fazla sulanmamalıdır. Kök çürümesine neden olur. Gelişmiş kök çürüklüğü ancak yeni kesimler alınarak ve baştan başlanarak tedavi edilebilir.
Aktif büyüme döneminde, çöl kaktüsleri 22-28°C arasında değişen sıcak ve kuru ortamları tercih eder. Kışın kaktüsler, 10°C daha soğuk bir yerde yaşamayı tercih eder. Çöl habitatlarında, birçok kaktüs soğuk ve rüzgarlı gecelere alışıktır.
Sıcaklık ve Nem
Orman kaktüsleri sıcaklık konusunda biraz daha az seçicidir. Büyüme mevsimi boyunca(ilkbahar ve yaz), 12-22°C’ye kadar geniş bir sıcaklık aralığına sahiptirler. Dinlenme döneminde(sonbahar ve kış), 8-10°C arasındaki sıcaklıklarda kalması en sağlıklısıdır.
Besin takviyesi
Çöl kaktüsü için, büyüme mevsimi boyunca kaktüs besini kullanmalısınız. Nisan-ekim arasındaki dönemde düzenli olarak ayda bir defa, genel amaçlı sıvı kaktüs besini kullanmak gerekli. Biz kendi kaktüslerimiz için genta-sıvı kaktüs besini kullanıyoruz. Bitkilerinize besin verirken kontrollü davranmalısınız, yoksa kökler zarar görebilir.
Orman kaktüsü için ise, büyüme mevsimi boyunca besin kullanılmalıdır ve büyüme döneminin sonuna doğru azaltılarak kesilmelidir.
Olası zararlılar
Etli böcekler, pullar, mantar sivrisinekleri ve örümcek akarları dahil olmak üzere tüm kaktüs türleri zararlılara eğilimli olabilir. Durumda, bu haşereleri pamuklu çubuklar ve su kullanarak bitkilerden temizlemek mümkündür.
En önemlisi, bitkinizin bakımı söz konusu olduğunda, doğal yaşam alanını yeniden yaratmaya çalıştığınızı unutmayın!
Kaktüs Toprağı Nasıl Hazırlanır?