İlkbahar mevsiminde iç mekan bitki bakımı nasıl yapılır?
İlkbahar Mevsiminde İç Mekan Bitki Bakımı Nasıl Yapılır?
Kış aylarını geride bıraktığımız şu günlerde, bitkilerimiz dinlenme döneminden çıkıp, uykudan uyanıyorlar. Hızlıca yeni filizler vermeye başlayan bitkilerimizin, sağlıklı ve iyi görünmeleri için ilgiye en çok ihtiyaçları olduğu zaman ilkbahar aylarıdır. Her bitkinin kendine özgü ihtiyaçları vardır. Örneğin; kaktüsler, tropik bitkiler ve çiçekli bitkilerin ışık, ısı ve su istekleri türlere göre farklılık göstermektedir. İlkbahar mevsimi ile birlikte bitkilerimiz uykudan uyanırken, sağlıklı bir şekilde gelişme gösterebilmeleri için izlememiz gereken bazı adımlar vardır. Yılın bu zamanlarında yapmamız gereken iç mekan bitkilerinin bakımları hakkında ipuçlarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
İLKBAHARDA İÇ MEKAN BİTKİ BAKIMI: SAĞLIKLI BİTKİLER İÇİN 5 İPUCU
1. SAKSI DEĞİŞİMİ
İlkbahar ayları saksı değişimi için en uygun zamandır. Bitki büyüyüp, gelişim gösterdikçe topraktaki besin maddeleri azalır. Yeni ve taze bir toprakla kaybedilen besinleri geri kazanacak, büyümesi hızlanacak ve bitkinin gelişimine etki edecektir. Ayrıca toprak değişimi yapılırken, bitkiyi kendi saksısının sadece 1 numara büyüğüne dikmek, bitkinin kökleri için hareket alanı yaratarak gelişmesini sağlayacaktır. NOT: Dikilecek saksının drenaj delikleri yok ise en alt katmana ponza taşı koyup, üzerine toprak koymalısınız. Amaç; köklerin fazla suyla temasını azaltıp, drenajı sağlamaktır.
2. BESİN TAKVİYESİ
Kış mevsimi boyunca uykuda olan bitkiler, ilkbaharın gelişi ile uykudan uyanmak için enerji harcarlar. Besin takviyeleri, iç mekan bitkilerinizi beslerken aynı zamanda büyümeye ve sağlıklı gelişmeye yardımcı olur. Saksı değiştirirken, katı besinleri toprak karışımına ekleyebilirsiniz. Sıvı besinler ise, kullanım talimatlarına göre sulama suyuna karıştırılmalıdır.
3. BUDAYIN
İç mekan bitkilerinin çoğu tropikal ve sıcak iklim kökenlidir. Havaların soğuk, kuru ve nemsiz olması onları strese sokar ve bizler bu sorunları yaprakların dökülmesi, sararması, kahverengileşmesi ve solması gibi bir sürü sebepten anlayabiliriz. Bahar mevsimi, bu sağlıksız görüntüden kurtulmak için en iyi zamandır! Bitkide oluşan bu tarz yaprakları budayarak, hem bitkinin şeklini koruyabilir hem de bitkilerin daha sağlıklı gelişmesine katkı sağlayabiliriz. Baharın gelmesiyle birlikte bitkiler aktif büyüme dönemine girer ve bu dönemde yapacağımız her hamle onların büyümesine olanak sağlar.
4. BAHAR TEMİZLİĞİ
Yaprak temizliği, bitkilerin daha iyi görünmesini sağlamanın yanı sıra bitkinin fotosentez yapabilmesi için önem teşkil etmektedir. Çünkü yaprakta biriken tozlar, güneş ışığının yapraklara ulaşmasını engeller ve bitki yeterli besini alamaz. Özellikle geniş yapraklı bitkiler için önemli olan bu durum için bitkiye duş aldırabilir veya nemli bir bez yardımıyla yapraklarını silebilirsiniz. Bez ile temizlemek için; ilk olarak yaprağın alt kısmını avucunuzla destekleyip, nemli bir bez yardımı ile silin. Yaprağın hem alt hem de üst kısmını temizlemek önemlidir. Duş ile temizlemek için; suyun basıncı fazla yoğun olmamak şartıyla, ılık su ile bitkinize duş aldırabilirsiniz. Suyun soğuk olması bitkiye şok etkisi yaratır. Bu da bitkiyi strese sokarak, hastalıklara sebep olur. Bitkinizin yapraklarını duştan sonra kuru bir bez ile silmelisiniz.
5. YENİDEN KONUMLANDIRIN
Sonbahar mevsiminde bitkileri daha fazla ışık almaları için pencere kenarlarında konumlandırmış, hassas yapraklı bitkileri ise hava akımlarından uzak yerlerde konumlandırmıştık. Aslında, bitkinin yıl içinde, mevsimlere bağlı olarak neye ihtiyacı varsa, ona göre hareket ettiriyoruz. Günler uzadıkça, batı ve güney cepheler çok daha fazla ışık almaya başlayacak ve güneş ışığının etkisi artacak. Bu nedenle kış aylarında cam kenarına aldığımız tropik bitkilerimizin yapraklarının yanmaması için, artık onları daha geriye alıyoruz. İlkbahar mevsiminde; güneş sevdikleri için, kaktüsleri pencere kenarlarında konumlandırıyoruz. İhtiyaçlarını karşılayabilmek adına her mevsim konumlarında değişiklik yapmak en önemli kuraldır. Bazı iç mekan bitkilerini, balkon veya verandaya almaya başlayabilirsiniz. Ancak baharın tamamen geldiğinden emin olduktan sonra, yani Nisan itibariyle!
Sosyal medya sayfalarımızı takip ederek, indirimler ve kampanyalarımızdan haberdar olun.